- hlavní extracelulární kationt
- je přijímán nejčastěji v podobě chloridu sodného
- vztah mezi Na/K můžeme označit za nepřímou úměru, čím více je sodíku v potravině, tím měně potravina obsahuje draslíku
Vstřebávání
- Vstřebávání ve střevě probíhá transcelulárně i paracelulárně, přičemž jsou možné nejrůznější mechanizmy v závislosti na velikosti hodnotyelektrického odporu dané oblasti gastrointestinálního traktu, probíhá pasivně i aktivně, přitom aktivní transport je možný prakticky výlučnětranscelulárně
- Resorpce sodíku se uskutečňuje převážně ve střední a distální části tenkého střeva, obdobně probíhá i v oblasti tlustého střeva pouze s tím rozdílem, že aldosteron účinně podporuje resorpci sodíku také přes buňku sliznice tlustého střeva — přes kolonocyt.
- Přítomnost sodíku ve střevě je důležitá z hlediska resorpce dalších látek — monosacharidů (vyjma fruktózy), některých vitaminů (B1, B2, C,kyseliny listové, biotinu (transport uskutečňuje mechanizmem tzv. sekundárního aktivního transportu).
Vylučování
- močí, stolicí,potem — rozhodující význam ledvina
- 85 % sodíku se z primární moči resorbuje v oblasti proximálního kanálku, 14,5 % v distálním a pouze okolo 0,5 % je vyloučeno do moči
- průtok ledvinou i efektivní filtrační tlak při vzniku primární moči je velmi účinně ovlivněn právě koncentrací sodíku v plazmě přitékajícíkrve. Vzrůst, ale i pokles filtračního tlaku, spouštějí reakce, ovlivňující přímo i nepřímo metabolizmus sodíku
Pocit žízně:
- je vyvolán nárůstem koncentrace sodíku v séru, prostřednictvím osmoticky aktivních látek (například alkohol) či poklesemextracelulárního objemu. Výsledkem je i nárůst koncentrace antidiuretického hormonu (ADH), který vede ke zvýšené zpětné resorpci vodyv distálním sběrném kanálku.
- v buňce je dán především ději, spojenými s přesunem sodných iontů do buňky s následnou změnou elektrických vlastností buňky
Hyponatremie .... (< 135 mmol/l) na medicinaprakticky- vznikem akčního potenciálu. Tento děj je způsoben krátkodobým zvýšením propustnosti membrány buňky pro sodné ionty.
Odkazy
Co je dobré vědět o sodíku, doc.MUDr. Zdeněk Wilhem. CSc.
Žádné komentáře:
Okomentovat