Hledej další informace

15. ledna 2012

Vitamin B6 pyridoxin


Funkce v těle

• nezbytný pro zpracování a tvorbu bílkovin
• nutný pro tvorbu kyseliny solné v žaludku
• v krvetvorbě při tvorbě hemu, molekuly, která přenáší kyslík
• podporuje využití hořčíku v těle
• důležitou roli v metabolizmu homocysteinu a zvýšená hladina homocysteinu v plazmě je považována za nezávislý rizikový faktor vzniku a rozvoje kardiovaskulárních onemocnění
• ovlivňuje funkce nervového systému
• vliv na kvalitu kůže
• zúčastňuje se metabolismu cukrů
• u dětí je důležitý pro správné tempo psychomotorického (duševního a tělesného) vývoje

Nedostatek vitamínu B6 je vzácný
Příznaky deficitu • záněty sliznice dutiny ústní,rtů a kolem nosu
• chudokrevnost
• zvýšenou nervosvalovou dráždivostí (cukání víček, u dětí až křeče), zapomnětlivostí
• deprese, zmatenost,nespavost
• kůže se šupí ,zvýšený mazotok
• zvýšené vylučování kyseliny šťavelové v moči a s tím spojená tvorba kamenů v močovém traktu
• červený, vyhlazený jazyk. Dochází ke zpomalení psychomotorického vývoje
Množství vitamínu B6 v potravinách 
Vitamin B6 je citlivý na světlo a na zvýšenou teplotu, takže při potravinářských technologiích a při přípravě stravy může dojít až k 75 % ztrátám
Vitamin B6 z potravy je vstřebáván v proximálním jejunu pasivní difuzí. Jeho zásoby v těle vydrží 2-6 týdntýdnů.


Obsah pyridoxinu ve vybraných potravinách (ŽÁČEK, Z., ŽÁČEK, A. Potravinové tabulky. Praha: SPN, 1994, 484 s.)
potravina obsah pyridoxinu



Obsah pyridoxinu ve vybraných potravinách (ŽÁČEK, Z., ŽÁČEK, A. Potravinové tabulky. Praha: SPN, 1994, 484 s.)
potravina
obsahpyridoxinu
microg/100 g
potravina
obsahpyridoxinu
microg/100 g
vepřové maso
330-680
vejce čerstvá
22-48
hovězí maso
230-320
brambory podzimní
160-250
játra hovězí
600-710
hrách čerstvý
50-190
játra vepřová
290-590
hrách sterilovaný
46
šunka
330-580
sojové boby
710-1200
treska
340
cibule
63
sardinkykonz.
280
mrkev syrová
120-220
losos čerstvý
590
kukuřice žlutá
360-570
mléko neporušené
54-110
salát hlávkový
71
mléko sušené
220-820
zelí
120-290
sýr
98-800
květák
20
pšeničná mouka
120-600
jablko
26
pšeničné klíčky
850-1600
jahody
44
rýže loupaná
340-450
banány
320
chléb pšeničný
100
pomerančová šťáva
18-56
droždí pekařské
620-700
pivo
50-60


Preparáty
- PYRIDOXIN LÉČIVA — TBL 20X20MG
- PYRIDOXIN LÉČIVA INJ. — INJ SOL 5X1ML/50MG
- Pyridoxin ( jako potravinový doplněk)

Kolik a kdy
Potřeba vitaminu B6 závisí na příjmu bílkovin.
Na spotřebu 1 g bílkovin se doporučuje 20 μg pyridoxinu
Vitamín B6 je předepisován například při nervových onemocněních a při užívání antikoncepce. Obecně platí, že potřeba vitamínu B6 jde ruku v ruce s množstvím zkonzumovaných bílkovin — čím více bílkovin sníte, tím více vitamínu B6 je třeba k jejich zpracování.
 
Denní doporučená dávka 


o dospělí a mladiství = 1,7-2 mg pro muže, 1,4-1,6 mg pro ženy
o děti ve věku 7-10 let = 1,4 mg, 4-6 let = 1,1 mg, 1-3 roků = 0,3-1 mg
o těhotné ženy = 2,2 mg

Dávka
Profylaktické podávání pyridoxinu se pohybuje do 5 mg denně,
tato dávka je však snížena při použití směsi s jinými vitaminy a minerálními solemi do O,5-2 mg.
Terapeutické dávkování bývá individuální.
Obvyklá terapeutická perorální dávka 20 — 40 mg denně,
u některých typů anémií se může dávka zvýšit až na 500 mg pyridoxinu/den.
Předávkování
Vitamín B6 je rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá a je vylučován močí.
Nejvyšší tolerovatelná dávka (UL) vitaminu B6 pro dospělé obou pohlaví činí 100 mg/den
V mnohých případech nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky ani u dávek do 300 mg vitaminu B6/den, kritická dávka se pohybuje mezi 300 a 500 mg/den
Denní extrémní dávka 2-10 gramů může vyvolat nervové poruchy, dále neklidné spaní, divoké sny, svědění kůže, Po vysokých dávkách vitaminu B6 se mohou objevit zvýšené hladiny jaterních transamináz


Interakce s jinými léky:
- perorální antikoncepční přípravky, penicilamin, isoniazid, hydralazin — snižuje hladinu pyridoxinu v těle.
- snižuje účinek levodopy, což je důležité při léčbě parkinsonismu


Více se dozvíte v knize:
Pavel Hlúbik, Libuše Opltová, Vitamíny zde



Enhanced by Zemanta

0 komentářů:

Okomentovat