Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Vybrané výživové faktory v kontextu primární onkoprevence

8. 6. 2018Mgr. Svatava Bischofová (Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity a Státní zdravotní ústav )  Přednáška o vlivu výživy na rozvoj nádorových onemocnění v kontextu dalších faktorů životního stylu a roli praktických lékařů v otázkách výživy a prevence. Přednášející představuje vybrané výživové faktory s dostatečně silnými důkazy, které zvyšující nebo snižující riziko vzniku nádorových onemocnění. V závěru přednášky jsou představena konkrétní výživová doporučení a edukační materiály. 
Více na Linkos.cz

Kapary

DSC_0081
DSC_0081 (Photo credit: rachidH)
jsou jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité ( Capparis spinosa), 
Jde o malý poléhavý keř, který roste v celé oblasti Středozemního moře, nejčastěji na suchých stráních. 


Nutriční hodnoty Kalorické tabulky


Třídí se podle velikosti 

  • od nejmenších nonpareilles mající maximálně 7mm
  • surfines, cappucines, capotes, fines, 
  • až po největší kapary, kterým se říká grossos (více než 13mm)

Čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou. Za ty nejlepší se považují francouzské kapary nonpareilles



Využití v kuchyni

  • rajčatové pokrmy, k těstovinám , chuťovky , k rybám
  • zásady - nevařit dlouho - hořknou , stačí je v pokrmu pouze ohřát 
  • recepty 



Enhanced by Zemanta

Oblíbené příspěvky