Prohledat tento blog

Hořčík

Práškový hořčík
poznámky:



  • Doporučená denní perorální dávka  pro dospělého jedince okolo 15 mmol (365 mg) - z této dávky se resorbuje 1/3
  • intraceluární kationt
  • vstřebávání střevem
  • střevní resorpci ovlivňuje selen,parathormon , vitamín D, lipidy a sacharidy, fosfáty a zinek, nedostatek vitamínu B6, B1,B2 snižují resorpci
  • resorpce je ovlivněna i množstvím  substituovaného Mg - 80% je u dávky 100 mg , u vyšších dávek je resorpce nižší
  • v metabolismu sacharidů zlepšuje utilizaci glukosy a neovlivňuje množství uvolněného inzulinu




poznámky:



Hořčík - magnesium

Člově o hmotnosti  70 kilogramů obsahuje okolo 30 g

přičemž 40 - 50 % se nachází intracelulárně
50 - 60 % je vestavěno do kostní tkáně
Necelé 1 % je extracelulární hořčík, jehož sérové koncentrace se laboratorně sledují nejčastěji

Hořčík aktivuje řadu enzymů, čímž nejenom ovlivňuje - ale cíleně reguluje jednotlivé biochemické děje metabolismu bílkovin, tuků, cukrů i ribonukleové a desoxyribonukleové kyseliny, které jsou i nositeli genetických informací

Hořčík ovlivňuje citrátový cyklus, jehož produkty jsou výchozími substráty pro další energeticky významné reakce (dýchací řetězec a aerobní fosforylace) na úrovni buněčné organely - mitochondrie.
Výsledkem je zisk energie, která se jednak přemění na teplo, jednak se konzervuje v makroergních vazbách. Nejznámějším příkladem makroergní vazby jsou fosfátové sloučeniny, z nichž jmenujme alespoň adenosintrifosfát (ATP). Tato látka vytváří s hořčíkem komplexní sloučeninu, tedy bez hořčíku se nevyskytuje.


Jak tedy poznáme, že se nám hořčíku nedostává?

Prostá analýza vzorku séra nám nemusí dát správnou odpověď, hovoří se také o kolísání koncentrace hořčíku v séru v průběhu dne i v průběhu roku. Nález fyziologických hodnot hořčíku v séru může být naopak údajem zavádějícím a nepravdivým tehdy, když za určitých situací vystupuje hořčík naopak z buněk do séra.

Významná dehydratace organismu může být také jednou z příčin fyziologicky "normálních", či dokonce zvýšených koncentrací hořčíku v séru. 

Deficit hořčíku v buňce se projeví zpočátku nespecificky. Nejednoznačná symptomatologie se rozděluje podle převažujících účinků do čtyř skupin, i když projevy hypomagnezémie mohou být přítomny současně v různé intenzitě i kombinacích.


  1. Cerebrální forma se vyznačuje vedle tlakových bolestí hlavy, slabostí i migrenózními projevy. Může být přítomna zhoršená koncentrace, obluzení, nervozita, vnitřní tenze, strach, deprese, bolesti hlavy (především cévního původu), dechová tíseň v důsledku bronchospasmů, hyperreflexie, bývá pozitivní elektromyogram i hyperventilační test.
  2. Vaskulární a stenokardická forma se projevuje bolestmi za hrudní kostí (dif. dg. infarkt myokardu, angina pectoris), tachykardiemi i poruchami srdečního rytmu - komorové extrasystoly, tachykardie typu torsade de pointes
  3. Muskulární, tetanická forma se projevuje především bolestmi temene hlavy, může být přítomná ztuhlost i křeče šíjových svalů, ramene, obličejových mimických svalů, žvýkacích svalů, vyskytují se parestezie. Na horní končetině může být přítomno svědění, parestezie až tetanie, u dolních končetin vídáme zejména křeče stehenního a lýtkového svalstva i svalstva prstů. Ani dolním končetinám se nevyhýbá mravenčení - parestezie.
  4. Viscerální forma se vyznačuje převážně zvýšeným tonem svěračů zaživacího traktu, bývá přítomen laryngospasmus, kardiospasmus, pylorospasmus, spasmus Oddiho svěrače (společný vývod slinivky břišní a žlučovodu do dvanáctníku). Mohou být přítomny průjmy, zvracení, žaludeční křeče (dif. dg. peptická léze gastroduodena).
 Zvýšená fyzická zátěž a stres zvyšují potřebu hořčíku

Náhrada hořčíku ve formě solí by měla proto respektovat několik pravidel.

Při p.o. aplikaci  je nutné dát pozor na
  1. změna ledvinných funkcí,
  2. nejedná se o převodní poruchy srdeční, bradykardii,
  3. výrazná dehydratace organismu,
  4. současné podání barbiturátů, hypnotik,
  5. současné i. v. podání kalcia,
  6. svalová relaxancia kurarového typu zvyšují fyziologické účinky hořčíku.
Doporučené dávky hořčíku pro dospělého se pohybují v rozmezí 300 - 400 mg/den

V období zátěže se dávky doporučují zvýšit až na 1000 mg/den.
Také u lidí starších se doporučené dávky hořčíku zvyšují na hodnoty 375 - 500 mg/den


Přirozeným zdrojem hořčíku je především rostlinná strava - luštěniny, rýže, ovesné vločky, ořechy, mandle, slunečnicová semínka, ale i čokoláda a některé produkty moře (škeble, krabi). 

Optimální z hlediska iontového složení se jeví hypotonické minerální vody, obsahující nejenom hořčík ve snadno vstřebatelné - disociované formě.
Hypertonické minerálky retinují vodu ve střevě a mohou vyvolat následné průjmy.
Individuální vnímavost k příjmu hořečnatých solí ve formě laktátu, citrátu, orátu, asparátu je různá, v průměru se uvádí, že z podaného množství se vstřebává nejméně 20 % hořčíku, ostatní se vyloučí stolicí.

Pokud se rozhodneme substituovat hořčík z důvodů možné hypomagnezémie, jeví se výhodnější pravidelné podávání doporučených denních dávek po delší dobu.
Klinický obraz i postupný ústup popisovaných obtíží (za 2 - 4 týdny) je nejlepším potvrzením dříve přítomné hypomagnezémie, a to i v případech dříve zjištěných fyziologicky "normálních" koncentrací hořčíku v séru
Zdroj: Kniha MEDsport sympozia 2000




HOŘČÍK -MAGNÉZIUM - Mg

V těle dospělého člověka se nachází asi 20 - 28 g hořčíku většina je umístěna v buňkách.

Magnesium je stavební součástí podpůrného aparátu(v kostech a zubech je 60 - 65% celkového množství), zúčastňuje se přenosu nervových vzruchů, plní důležitou úlohu při kontrakcích svalů, zapojuje se asi do 300 enzymatických reakcí 

V potravinách se nachází hořčík hlavně v
  • celozrnných obilovinách
  • luštěninách, mase,
  • mléčných výrobcích,
  • mořských živočiších,
  • ořeších a sušených fících
SOUČÁST BYLIN

Čubet benedykt
Má antibiotické a protivirové účinky, obsahuje soli vápníku, hořčíku, draslíku, působí silné desinfekčně a antisepticky, potlačuje kvašení a hnití ve střevech. Má antibiotické a protivirové účinky, ničí grampozitivní bakterie, potlačuje kvašení a hnití ve střevech, podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, užívá se při dně, chřipce, pásovém oparu, nemocech jater
Rybíz černý
Podporuje metabolismus, obsahuje soli hořčíku a vitamíny skupiny B, užívá se při revmatismu, zánětech močových cest a měchýře. Obsahuje flavonoidy, zejména rutin, organické kyseliny, třísloviny, minerální soli bóru, manganu a hořčíku, vitamín ""C"" a některé vitamíny skupiny ""B"". Užívá se proti zánětům a kladně ovlivňuje metabolismus těla.
500mg denně - redukuje vstřebávání vápníku a může snižovat hladinu šťávelanů v moči. Užívá se oxid hořečnatý, hydroxid nebo chlorid hořečnatý.



Denní příjem hořčíku podle doporučených výživových dávek pro obyvatelé ČR má být v závislosti na věkové kategorii a fyzické výkonnosti.

  • 300 - 350 mg pro ženy,
  • 350 - 450 mg pro muže
  • Denní doporučená dávka 
    • pro děti ve věku 7-10 let = 170 mg
    • 4-6 let = 120mg
    • 1-3 roků = 40-80 mg
  • Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 320 mg.
ODBĚR: Odběr krve musí být proveden bez použití škrtidla!



Odkazy

Enhanced by Zemanta

Žádné komentáře:

Okomentovat

Štítky

enterální polymerní (16) hyperkalorická (11) sipping (11) vláknina (11) sonda (8) obezita (7) výživa (7) izokalorická (6) laboratoř (6) minerály (5) jahoda (4) omega-3 mastné kyseliny (4) onkologie (4) probiotika (4) LDL (3) PEG (3) antioxidant (3) bílkovina (3) enterální (3) káva (3) malnutrice (3) mastné kysekiny (3) nutridrink (3) podvýživa (3) tuky (3) vanilka (3) vitamín (3) 1ml=1kcal (2) 2013 (2) 2018 (2) BMI (2) BOD (2) Cancer (2) EPA (2) NRI (2) Nutridrink Juice style (2) Nutridrink multifibre (2) Nutrilac (2) Obesimed forte (2) Resource 2 (2) Vitamin B6 (2) albumin (2) banán (2) brokolice (2) cholesterol (2) diabetes mellitus (2) draslík (2) hořčík (2) kurkumin (2) lykopen (2) lymfocyty (2) maso (2) nádor (2) omega‑6 polynenasycené mastné kyseliny (2) pomeranč (2) prealbumin (2) transferin (2) vitamín D (2) zhoubný nádor (2) železo (2) 0 kcal (1) 0 kcal fibre (1) 2015 (1) A Body Shape Index (1) ABSI (1) American Journal of Clinical Nutrition (1) B6 (1) Benefat™ (1) Blood sugar (1) Breussova dieta (1) CMP (1) Calcium (1) Capparis spinosa (1) D (1) DHA (1) Danisco (1) Dusíková bilance (1) Elecsys (1) Ensure Plus Fiber (1) Ensure plus (1) Ensure twocal (1) Epstein-Barr virus (1) FOS (1) Forticare (1) Frakcionace (1) Fresubin Jucy (1) Fresubin Protein (1) Fresubin energy fibre (1) Fresubin energy fibre příchuť (1) Fresubin original (1) Fresubin original fibre (1) Fructose (1) Ginger (1) Glycemic index (1) HDL (1) HFCS (1) IP6 (1) Inositol hexafosfát (1) Interesterifikace (1) Isosource fibre toffee (1) Isosource standard (1) Isource energy neutral (1) Low-density lipoprotein (1) MK (1) Maastrich Nutrition Index (1) Meat (1) Mortality rate (1) Mysimba (1) Novasource GI Control (1) Nutricomp Drink plus (1) Nutricomp Stadard Fibre (1) Nutricomp Standard (1) Nutricomp ® Energy (1) Nutricomp® Energy Fibre (1) Nutridrink Protein (1) Nutridrink compact (1) Nutridrink fat free (1) Nutridrink základní řada (1) NutridrinkYougurt (1) Nutrison Multifibre (1) Nutrison Standard (1) Nutrison energy (1) Nutrition (1) PNI (1) Parkinson (1) Perkutánní Endoskopická Gastrostomie (1) Prosure (1) Resource protein (1) Risk factor (1) Supportan Drink (1) T lymfocyt (1) VBF.LDL cholesterol (1) absorbce (1) actimel (1) agáve (1) alkaloid (1) amarant (1) anabolická rezistence (1) analýza (1) ananas (1) arthrosa (1) aterosklerosa (1) avokádo (1) bez tuku (1) bezlaktozový (1) bromelain (1) bupropion (1) bílková sedlina (1) běh (1) cappuccino (1) celiakie (1) chelátor železa (1) chemoprevence (1) chróm (1) chymotrypsin (1) cirhóza (1) cirkadiánní rytmus (1) citrón (1) coffe (1) definice (1) dokosahexaenová (1) dýně Hokaido (1) eikosapentaenová (1) enzymoterapie (1) farmakoterapie (1) ferritin (1) fresubin Energy (1) fruktooligosachararidová vláknina (1) fruktoźa (1) fíky (1) gastrektomie (1) glukany (1) glutathion (1) glykemický index (1) hemosiderin (1) heterocyklické aminy (1) hmotnost (1) hruška (1) hyperglykémie (1) hyperkalorická bez tuku (1) hyprtenze (1) imunitní systém (1) infekční mononukleóza (1) intenzivní péče (1) interleukin (1) izokalorická s vlákninou (1) jablko (1) jaterní dieta (1) joul (1) kalium (1) kalorie (1) kapary (1) karcinogeneze (1) karcinom prostaty (1) kardiovaskulární onemocnění (1) karotenoidy (1) kofein (1) kolorektálníé karcinom (1) kreatinin (1) kwashiorkor (1) kyselina fytová (1) laskavec (1) legislativa (1) lesní plody (1) léčba obezity (1) mangan (1) marasmus (1) meruňka (1) mléčný tuk (1) nadýmání (1) naltrexon (1) nasogastrická (1) natrium (1) nauzea (1) nemoc (1) neutral (1) nevolnost (1) news (1) nutriční rizikový index (1) následek (1) onkoprevence (1) operační výkon (1) otoky (1) ořechy (1) palmový olej (1) pankreatin (1) papapin (1) parenterální (1) peroxynitrit (1) polymerní hyperkalorická (1) polysacharid (1) postprandiální glykémie (1) potravina (1) prebiotika (1) prekachexie (1) preparáty (1) prevence (1) protein (1) proteázy (1) protinádorový (1) protizánětlivý (1) průjem (1) pyridoxin (1) převod (1) rajčata (1) rajčatová (1) recept (1) revmatoidní arthritis (1) rostlinné oleje (1) sacharidy (1) salatrim (1) skvalen (1) sliznice (1) sodík (1) spasmolytikum (1) spánek (1) stanoly (1) steatóza (1) steroly (1) stres (1) studie (1) střevo (1) sval (1) tomatin (1) trypisn (1) trávení (1) tuk (1) třešeň (1) urea (1) video (1) viscous fibre blend (1) vápník (1) zdroje.literatura (1) zinek (1) ztužování tuků (1) zácpa (1) zánět (1) zásoby (1) zázvor (1) úhrada (1) ústní koutek (1) černá káva (1) články (1) čololáda (1) α1‑antichymotrypsin (1) α2‑makroglobulin (1)

Vybrané výživové faktory v kontextu primární onkoprevence

8. 6. 2018   Mgr. Svatava Bischofová  (Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity a Státní zdravotní ústav )  Přednáška o vlivu výživy ...